ΕΚΑΒ | Κέντρο Δηλητηριάσεων 166 | 210 7793777
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Εμφραγμα
Εμφραγμα

Εμφραγμα

  • 18 Μαρτίου, 2024
  • 0 Likes
  • 97 Προβολές
  • 0 Σχόλια

Μια φραγμένη αρτηρία χρειάζεται άμεση φροντίδα για να αποφευχθεί μόνιμη καρδιακή βλάβη. Μπορεί να πιστεύετε ότι εάν τα συμπτώματά σας δεν είναι έντονα και σοβαρά, δεν έχετε έμφραγμα. Αλλά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και είναι καλύτερο να τα ελέγξει ένας πάροχος.

Το να καλέσετε το 166, αντί να οδηγείτε μόνοι σας ή να σας οδηγεί κάποιος άλλος, μπορεί να είναι ακόμα πιο σωτήριο από όσο νομίζετε. Ο χρόνος που εξοικονομείται είναι ένας καρδιακός μυς που εξοικονομείται, και αυτό σημαίνει μια καλύτερη πιθανότητα για ένα καλό αποτέλεσμα για εσάς.

Η καρδιακή προσβολή (έμφραγμα του μυοκαρδίου) είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση όπου ο καρδιακός σας μυς αρχίζει να πεθαίνει επειδή δεν έχει αρκετή ροή αίματος. Μια απόφραξη στις αρτηρίες που παρέχουν αίμα στην καρδιά σας συνήθως το προκαλεί αυτό.

 
Εάν ένας γιατρός δεν αποκαταστήσει τη ροή του αίματος γρήγορα, μια καρδιακή προσβολή μπορεί να προκαλέσει μόνιμη καρδιακή βλάβη και θάνατο.

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Αποφράξεις στη στεφανιαία αρτηρία σας εμποδίζουν το αίμα να φτάσει στον καρδιακό σας μυ, προκαλώντας καρδιακή προσβολή
Μια φραγμένη στεφανιαία αρτηρία εμποδίζει το αίμα να φτάσει στον καρδιακό σας μυ και προκαλεί καρδιακή προσβολή.

Τι είναι το έμφραγμα;

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που συμβαίνει επειδή δεν έχετε αρκετή ροή αίματος σε κάποιο από τους μυς της καρδιάς σας .

Αυτή η έλλειψη ροής αίματος μπορεί να συμβεί λόγω πολλών διαφορετικών παραγόντων, αλλά συνήθως σχετίζεται με απόφραξη σε μία ή περισσότερες από τις αρτηρίες της καρδιάς σας .

Χωρίς ροή αίματος, ο προσβεβλημένος καρδιακός μυς θα αρχίσει να πεθαίνει. Εάν δεν επαναφέρετε γρήγορα τη ροή του αίματος, μια καρδιακή προσβολή μπορεί να προκαλέσει μόνιμη καρδιακή βλάβη ή/και θάνατο.

Το έμφραγμα είναι μια απειλητική για τη ζωή έκτακτη ανάγκη. Εάν νομίζετε ότι εσείς ή κάποιος που είστε μαζί έχει πάθει καρδιακή προσβολή, καλέστε το 166 (ή τον αριθμό τηλεφώνου των τοπικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης).

Ο χρόνος είναι κρίσιμος για τη θεραπεία μιας καρδιακής προσβολής. Μια καθυστέρηση ακόμη και λίγων λεπτών μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη καρδιακή βλάβη ή θάνατο.

Τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής;

Όταν συμβαίνει ένα έμφραγμα, η ροή του αίματος σε ένα μέρος της καρδιάς σας σταματά ή είναι πολύ κάτω από το φυσιολογικό, γεγονός που προκαλεί τραυματισμό ή θάνατο σε αυτό το τμήμα του καρδιακού μυός σας.

Όταν ένα μέρος της καρδιάς σας δεν μπορεί να αντλήσει, επειδή πεθαίνει από έλλειψη ροής αίματος, μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία άντλησης της καρδιάς σας. Αυτό μπορεί να μειώσει ή να σταματήσει τη ροή του αίματος στο υπόλοιπο σώμα σας, κάτι που μπορεί να είναι θανατηφόρο εάν κάποιος δεν το διορθώσει γρήγορα.

Σημάδια και συμπτώματα

Πώς είναι το έμφραγμα;

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πόνο στο στήθος τους κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής. Μπορεί να αισθάνεται δυσφορία, συμπίεση ή βάρος, ή μπορεί να αισθάνεται σαν συντριπτικός πόνος.

Μπορεί να ξεκινήσει από το στήθος σας και να εξαπλωθεί (ή να ακτινοβολήσει) σε άλλες περιοχές όπως το αριστερό σας χέρι (ή και τα δύο χέρια), τον ώμο, το λαιμό, το σαγόνι, την πλάτη ή προς τα κάτω προς τη μέση σας.

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι έχουν δυσπεψία ή καούρα όταν στην πραγματικότητα παθαίνουν καρδιακή προσβολή.

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν μόνο δύσπνοια , ναυτία ή εφίδρωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής;

Η καρδιακή προσβολή μπορεί να έχει πολλά συμπτώματα, μερικά από τα οποία είναι πιο συχνά από άλλα.

Τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής που οι άνθρωποι περιγράφουν πιο συχνά περιλαμβάνουν:

  • Πόνος στο στήθος ( στηθάγχη ).
  • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή.
  • Δυσκολία στον ύπνο ( αϋπνία ).
  • Ναυτία ή δυσφορία στο στομάχι.
  • Αίσθημα παλμών της καρδιάς .
  • Άγχος ή αίσθημα «επικείμενης καταστροφής».
  • Αίσθημα ζάλης ή λιποθυμίας.

Οι άνδρες είναι πιθανό να έχουν διαφορετικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής από τις γυναίκες.

Οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πόνο στο στήθος ή δυσφορία που μοιάζει με δυσπεψία. Είναι πιο πιθανό να έχουν δύσπνοια, κόπωση και αϋπνία που ξεκίνησε πριν από την καρδιακή προσβολή. Έχουν επίσης ναυτία και έμετο ή πόνο στην πλάτη, τους ώμους, τον αυχένα, τα χέρια ή την κοιλιά.

Αιτίες

Τι προκαλεί το έμφραγμα;

Τα περισσότερα καρδιακά επεισόδια συμβαίνουν εξαιτίας μιας απόφραξης σε ένα από τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά σας. Τις περισσότερες φορές, αυτό συμβαίνει λόγω της πλάκας , μιας κολλώδους ουσίας που μπορεί να συσσωρευτεί στο εσωτερικό των αρτηριών σας (παρόμοιο με το πώς η έκχυση λίπους στον νεροχύτη της κουζίνας σας μπορεί να φράξει τα υδραυλικά του σπιτιού σας).

Αυτή η συσσώρευση ονομάζεται αθηροσκλήρωση . Όταν υπάρχει μεγάλη ποσότητα αυτής της αθηροσκληρωτικής συσσώρευσης στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς σας, αυτό ονομάζεται στεφανιαία νόσος.

Μερικές φορές, οι εναποθέσεις πλάκας (αθηροσκλήρωση) μέσα στις στεφανιαίες (καρδιακές) αρτηρίες μπορεί να σπάσει και ένας θρόμβος αίματος μπορεί να κολλήσει στο σημείο που συνέβη η ρήξη. Εάν ο θρόμβος φράξει την αρτηρία, αυτό μπορεί να στερήσει τον καρδιακό μυ από αίμα και να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

Οι καρδιακές προσβολές είναι δυνατές χωρίς ρήξη πλάκας, αλλά αυτό είναι σπάνιο και αποτελεί μόνο περίπου το 5% όλων των καρδιακών προσβολών. Αυτό το είδος καρδιακής προσβολής μπορεί να συμβεί για τους ακόλουθους λόγους:

  • Σπασμός στεφανιαίας αρτηρίας .
  • Σπάνιες παθήσεις, όπως κάθε ασθένεια που προκαλεί ασυνήθιστη στένωση των αιμοφόρων αγγείων.
  • Τραύμα που προκαλεί ρήξεις ή ρήξεις στις στεφανιαίες αρτηρίες σας.
  • Απόφραξη που προήλθε από κάπου αλλού στο σώμα σας, όπως θρόμβος αίματος ή φυσαλίδα αέρα (εμβολή) που καταλήγει σε μια στεφανιαία αρτηρία.
  • Διατροφικές διαταραχές . Με την πάροδο του χρόνου, αυτά μπορεί να βλάψουν την καρδιά σας και τελικά να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή.
  • Ανώμαλες στεφανιαίες αρτηρίες (ένα καρδιακό πρόβλημα με το οποίο γεννιέστε όπου οι στεφανιαίες αρτηρίες βρίσκονται σε μη φυσιολογικές θέσεις. Η συμπίεση αυτών προκαλεί καρδιακή προσβολή).
  • Άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν την καρδιά σας να μην λαμβάνει τόσο αίμα όσο θα έπρεπε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, όπως όταν η αρτηριακή πίεση είναι πολύ χαμηλή, το οξυγόνο είναι πολύ χαμηλό ή ο καρδιακός σας ρυθμός είναι πολύ γρήγορος.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή;

Αρκετοί βασικοί παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Δυστυχώς, ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής προσβολής δεν είναι πράγματα που μπορείτε να τροποποιήσετε:

  • Ηλικία και φύλο: Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε. Το σεξ σας επηρεάζει όταν ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αρχίζει να αυξάνεται. Για τους άνδρες, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξάνεται στην ηλικία των 45 ετών. Για τις γυναίκες, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξάνεται στην ηλικία των 50 ετών ή μετά την εμμηνόπαυση .
  • Οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων: Εάν έχετε έναν γονέα ή αδερφό με ιστορικό καρδιακής νόσου ή καρδιακής προσβολής – ειδικά σε μικρότερη ηλικία – ο κίνδυνος σας είναι ακόμη μεγαλύτερος επειδή η γενετική σας είναι παρόμοια με τη δική τους. Ο κίνδυνος σας αυξάνεται εάν ένας συγγενής πρώτου βαθμού (βιολογικός αδερφός ή γονέας) είχε διάγνωση καρδιακής νόσου σε ηλικία 55 ετών ή νεότερος εάν είναι άνδρας ή σε ηλικία 65 ετών ή νεότερη εάν είναι γυναίκα.
  • Τρόπος ζωής: Οι επιλογές του τρόπου ζωής που κάνετε και δεν είναι καλές για την καρδιά σας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Αυτό περιλαμβάνει πράγματα όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση τροφών με πολλά λιπαρά, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών.
  • Ορισμένες καταστάσεις υγείας: Ορισμένες παθήσεις προκαλούν άγχος στην καρδιά σας και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Αυτό περιλαμβάνει διαβήτη , παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη , διατροφικές διαταραχές ή ιστορικό προεκλαμψίας .

Ποιες είναι οι επιπλοκές της καρδιακής προσβολής;

Οι επιπλοκές που σχετίζονται με τις καρδιακές προσβολές περιλαμβάνουν:

  • Αρρυθμίες (μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί).
  • Καρδιακή ανεπάρκεια .
  • Προβλήματα καρδιακής βαλβίδας .
  • Εγκεφαλικό .
  • Ξαφνική καρδιακή ανακοπή .
  • Κατάθλιψη και άγχος.
  • Καρδιογενές σοκ .
  • Μηχανικές επιπλοκές καρδιακής προσβολής, όπως ελάττωμα κοιλιακού διαφράγματος ή ρήξη ελεύθερου τοιχώματος. Αυτά είναι πιο πιθανό να συμβούν με καθυστερημένη θεραπεία καρδιακής προσβολής.

Διάγνωση και Δοκιμές

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω πάθει καρδιακή προσβολή;

Οι γιατροί συνήθως διαγνώνουν καρδιακές προσβολές σε ένα περιβάλλον έκτακτης ανάγκης. Εάν έχετε συμπτώματα καρδιακής προσβολής, θα πρέπει να υποβληθείτε σε φυσική εξέταση .

Ένας γιατρός θα ελέγξει τον σφυγμό, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και την αρτηριακή πίεση και θα ακούσει τους ήχους της καρδιάς και των πνευμόνων. Θα ρωτήσουν επίσης για τα συμπτώματα που παρουσιάστηκαν. Μπορεί να ζητήσουν από κάποιον που ήταν κοντά να περιγράψει τι συνέβη.

Ποιες εξετάσεις θα γίνουν για τη διάγνωση καρδιακής προσβολής;

Ένας γιατρός υγειονομικής περίθαλψης θα διαγνώσει καρδιακή προσβολή χρησιμοποιώντας τα ακόλουθα:

  • Εξετάσεις αίματος : Ένας από τους πιο αξιόπιστους τρόπους για τη διάγνωση της καρδιακής προσβολής είναι ο έλεγχος της καρδιακής τροπονίνης στο αίμα σας. Κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, η βλάβη στα κύτταρα του καρδιακού μυός προκαλεί πάντα την εμφάνιση αυτού του χημικού δείκτη στην κυκλοφορία του αίματός σας.
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ ή ΗΚΓ) : Αυτή είναι μια από τις πρώτες εξετάσεις που λαμβάνετε όταν έρθετε σε ER με συμπτώματα καρδιακής προσβολής. Τα ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς σας μπορούν να σας βοηθήσουν να πείτε εάν συμβαίνει τραυματισμός καθώς και εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε ανωμαλίες του ρυθμού.
  • Ηχοκαρδιογράφημα : Χρησιμοποιώντας υπερήχους (ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας), ένα ηχοκαρδιογράφημα δημιουργεί μια εικόνα του εσωτερικού και του εξωτερικού της καρδιάς σας. Μπορεί να δείξει πόσο καλά σφίγγει η καρδιά σας και πόσο καλά λειτουργούν οι βαλβίδες.
  • Στεφανιαία αγγειογραφία ή καθετηριασμός καρδιάς: Πρόκειται για μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ και χρωστική αντίθεσης για να δείξει τα αιμοφόρα αγγεία στην καρδιά σας και μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν υπάρχουν μπλοκαρίσματα.
  • Αξονική τομογραφία καρδιάς (CT) : Δημιουργεί μια εξαιρετικά λεπτομερή σάρωση της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων της για να δείξει εάν υπάρχει σημαντική στένωση ή σκλήρυνση των κύριων στεφανιαίων αρτηριών.
  • MRI καρδιάς (απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού): Αυτή η εξέταση χρησιμοποιεί ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο και επεξεργασία υπολογιστή για να δημιουργήσει μια εικόνα της καρδιάς σας. Μπορεί να δείξει προβλήματα με τη ροή του αίματος στις αρτηρίες προς την καρδιά σας.
  • Δοκιμή στρες άσκησης : Αυτό το τεστ μπορεί να χρησιμοποιήσει ΗΚΓ, ηχοκαρδιογράφημα ή πυρηνικές σαρώσεις ενώ είστε σωματικά δραστήριοι για να σας βοηθήσει να δείξετε εάν η καρδιά σας λαμβάνει αρκετή ροή αίματος.
  • Πυρηνικές σαρώσεις καρδιάς: Αυτές οι σαρώσεις χρησιμοποιούν μια ραδιενεργή χρωστική ουσία που εγχέει ο πάροχος στο αίμα σας και μεθόδους βελτιωμένες με υπολογιστή, όπως η υπολογιστική τομογραφία (CT) για να βρουν περιοχές της καρδιάς σας που δεν λαμβάνουν τόσο πολύ αίμα ή έχουν τραυματιστεί. Αυτές οι σαρώσεις μπορεί να είναι σαρώσεις υπολογιστικής τομογραφίας εκπομπής ενός φωτονίου (SPECT) ή σαρώσεις τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET) .

Διαχείριση και Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το έμφραγμα;

Αντιμετώπιση καρδιακής προσβολής σημαίνει αποκατάσταση της ροής του αίματος στον προσβεβλημένο καρδιακό μυ το συντομότερο δυνατό. Αυτό μπορεί να συμβεί με διάφορους τρόπους, από φαρμακευτική αγωγή έως χειρουργική επέμβαση. Η θεραπεία πιθανότατα θα περιλαμβάνει αρκετές από τις ακόλουθες μεθόδους.

Συμπληρωματικό οξυγόνο

Τα άτομα που έχουν δυσκολία στην αναπνοή ή με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα λαμβάνουν συχνά συμπληρωματικό οξυγόνο μαζί με άλλες θεραπείες καρδιακής προσβολής.

Μπορείτε να αναπνεύσετε το οξυγόνο είτε μέσω ενός σωλήνα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη μύτη σας είτε μέσω μιας μάσκας που εφαρμόζει πάνω από τη μύτη και το στόμα σας. Αυτό αυξάνει την ποσότητα του οξυγόνου που κυκλοφορεί στο αίμα σας και μειώνει την πίεση στην καρδιά σας.

Φάρμακα

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Φάρμακα κατά της πήξης: Αυτό περιλαμβάνει ασπιρίνη και άλλα φάρμακα που αραιώνουν το αίμα .
  • Νιτρογλυκερίνη : Αυτό το φάρμακο ανακουφίζει από τον πόνο στο στήθος και προκαλεί διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, ώστε το αίμα να περνάει πιο εύκολα.
  • Θρομβολυτικά (θρομβολυτικά) φάρμακα : Οι γιατροί τα χρησιμοποιούν μόνο τις πρώτες 12 ώρες μετά από καρδιακή προσβολή.
  • Φάρμακα κατά της αρρυθμίας : Οι καρδιακές προσβολές μπορούν συχνά να προκαλέσουν δυσλειτουργίες στον κανονικό ρυθμό της καρδιάς σας που ονομάζονται αρρυθμίες, οι οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Τα φάρμακα κατά της αρρυθμίας μπορούν να σταματήσουν ή να αποτρέψουν αυτές τις δυσλειτουργίες.
  • Φάρμακα για τον πόνο: Το πιο κοινό παυσίπονο που λαμβάνουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της φροντίδας για καρδιακή προσβολή είναι η μορφίνη . Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου στο στήθος.
  • Βήτα-αναστολείς : Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στην επιβράδυνση του καρδιακού σας παλμού, ώστε η καρδιά σας να μπορεί να ανακάμψει από τον τραυματισμό μιας καρδιακής προσβολής.
  • Αντιυπερτασικά : Αυτά τα φάρμακα μειώνουν την αρτηριακή σας πίεση και μπορούν να βοηθήσουν την καρδιά σας να ανακάμψει από τον τραυματισμό μιας καρδιακής προσβολής.
  • Στατίνες : Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη σταθεροποίηση της πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς σας, έτσι ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να σπάσουν. Βοηθούν επίσης στη μείωση της χοληστερόλης και των πιθανοτήτων να υποστείτε άλλο έμφραγμα.

Διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση

Οι πάροχοι αποκαθιστούν την κυκλοφορία στον προσβεβλημένο καρδιακό σας μυ με μια διαδικασία που ονομάζεται διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (PCI) ή αγγειοπλαστική .

Το άνοιγμα της αρτηρίας σας με έναν καθετήρα είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση της ροής του αίματος. Όσο πιο γρήγορα συμβεί αυτό, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες για ένα καλό αποτέλεσμα.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν μια μέτρηση που ονομάζεται Door-to-balloon, (χρόνος από πόρτα σε μπαλόνι), για να μετρήσουν την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν μια καρδιακή προσβολή. Αυτός είναι ο μέσος χρόνος που χρειάζεται για τα άτομα να υποβληθούν σε PCI  (διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση) αφού μπουν για πρώτη φορά στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Μεταμόσχευση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας

Άτομα που έχουν σοβαρές αποφράξεις των στεφανιαίων αρτηριών τους μπορεί να υποβληθούν σε μόσχευμα στεφανιαίας παράκαμψης (CABG). Οι πάροχοι συχνά αποκαλούν αυτή τη χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς ή χειρουργική επέμβαση παράκαμψης.

Το CABG περιλαμβάνει τη χρήση ενός αιμοφόρου αγγείου από αλλού στο σώμα σας (συνήθως το στήθος, το χέρι ή το πόδι σας) για την κατασκευή μιας παράκαμψης για το αίμα. Αυτό επαναδρομολογεί το αίμα γύρω από ένα ή περισσότερα φραγμένα τμήματα αρτηρίας και φέρνει αίμα στον καρδιακό σας μυ.

Επιπλοκές/παρενέργειες της θεραπείας

Οι παρενέργειες της θεραπείας ποικίλλουν ανάλογα με τη θεραπεία και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία και έμετος.
  • Αδυναμία.
  • λιποθυμία.
  • Αιμορραγία.
  • Μόλυνση.
  • Βλάβη σε αιμοφόρο αγγείο.
  • Αρρυθμία.
  • Προβλήματα με τα νεφρά .
  • Εγκεφαλικό.

Πόσο σύντομα μετά τη θεραπεία θα νιώσω καλύτερα;

Γενικά, τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής θα πρέπει να μειώνονται καθώς λαμβάνετε θεραπεία. Πιθανότατα θα έχετε κάποια επίμονη αδυναμία και κόπωση κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο νοσοκομείο και για αρκετές ημέρες μετά.

Ο γιατρός θα σας δώσει οδηγίες σχετικά με την ανάπαυση, τα φάρμακα που πρέπει να πάρετε και άλλα.

Η ανάρρωση από τις θεραπείες ποικίλλει επίσης, ανάλογα με τη μέθοδο θεραπείας. Η μέση παραμονή στο νοσοκομείο για καρδιακή προσβολή είναι μεταξύ τεσσάρων και πέντε ημερών. Γενικά, περιμένετε να παραμείνετε στο νοσοκομείο για το ακόλουθο χρονικό διάστημα:

  • Μόνο φαρμακευτική αγωγή: Τα άτομα που λαμβάνουν μόνο φαρμακευτική αγωγή έχουν μέση παραμονή στο νοσοκομείο περίπου έξι ημέρες.
  • PCI: Η ανάρρωση από PCI είναι ευκολότερη από τη χειρουργική επέμβαση, επειδή είναι μια λιγότερο επεμβατική μέθοδος για τη θεραπεία καρδιακής προσβολής. Η μέση διάρκεια παραμονής για το PCI είναι περίπου τέσσερις ημέρες.
  • CABG: Η ανάρρωση από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης καρδιάς διαρκεί περισσότερο επειδή είναι μια σημαντική χειρουργική επέμβαση. Η μέση διάρκεια παραμονής για το CABG είναι περίπου οκτώ έως 12 ημέρες.

Πρόληψη

Μπορεί να προληφθεί ένα έμφραγμα;

Γενικά, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε που μπορεί να αποτρέψουν ένα έμφραγμα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που δεν μπορείτε να αλλάξετε – ειδικά το οικογενειακό σας ιστορικό – που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας.

Ωστόσο, η μείωση του κινδύνου μπορεί να αναβάλει όταν πάθετε καρδιακή προσβολή και να μειώσει τη σοβαρότητα εάν έχετε.

Πώς μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο μου;

Αν και αρκετοί παράγοντες κινδύνου δεν μπορούν να τροποποιηθούν, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Προγραμματισμός ελέγχου: Επισκεφτείτε γιατρό τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για έλεγχο ή επίσκεψη ευεξίας. Ένας ετήσιος έλεγχος μπορεί να εντοπίσει πολλά από τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής νόσου, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών που δεν μπορείτε να αισθανθείτε. Αυτά περιλαμβάνουν την αρτηριακή σας πίεση, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα επίπεδα χοληστερόλης και πολλά άλλα.
  • Διακοπή προϊόντων καπνού: Αυτό περιλαμβάνει τον καπνό χωρίς καπνό και όλα τα προϊόντα ατμίσματος.
  • Ασκηθείτε τακτικά: Στοχεύστε σε 30 λεπτά μέτριας έντονης σωματικής δραστηριότητας πέντε ημέρες την εβδομάδα.
  • Κατανάλωση θρεπτικών τροφών: Παραδείγματα περιλαμβάνουν τη μεσογειακή ή τη δίαιτα Dash. Η κατανάλωση γευμάτων φυτικής προέλευσης είναι μια εξαιρετική εναλλακτική από την κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων κρεάτων και κορεσμένων λιπαρών.
  • Διατήρηση ενός υγιούς βάρους για εσάς: Ο γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης μπορεί να σας συμβουλεύσει για ένα υγιές βάρος στόχου και να παρέχει πόρους και καθοδήγηση για να σας βοηθήσει να επιτύχετε αυτόν τον στόχο.
  • Διαχείριση των υπαρχουσών συνθηκών υγείας σας: Αυτό περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη.
  • Μείωση του άγχους σας: Εξετάστε τεχνικές όπως η γιόγκα, οι βαθιές αναπνοές και ο διαλογισμός.
  • Λήψη των φαρμάκων σας σύμφωνα με τις οδηγίες: Μην παίρνετε φάρμακα μόνο όταν το θυμάστε ή όταν έχετε ραντεβού με γιατρό.
  • Τήρηση όλων των ιατρικών σας ραντεβού: Η τακτική επίσκεψη μπορεί να σας βοηθήσει να αποκαλύψετε προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά ή άλλα ιατρικά προβλήματα που δεν γνωρίζατε ότι είχατε. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων νωρίτερα παρά αργότερα.

Το να συνεισφέρετε ενεργά στην υγεία σας δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής μόνοι σας. Ζητήστε βοήθεια από τον γιατρό σας και άλλους στην ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας. Μπορούν να παρέχουν τις πληροφορίες και τους πόρους που χρειάζεστε.

Εάν έχετε ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή, ο γιατρός θα σας συστήσει ένα πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης . Ο στόχος αυτού του προγράμματος είναι να μειώσει την πιθανότητα ενός δεύτερου καρδιακού επεισοδίου.

Αυτά τα ιατρικά εποπτευόμενα προγράμματα παρέχουν συμβουλές και επικεντρώνονται στους ίδιους στόχους υγιεινής διαβίωσης που αναφέρονται παραπάνω.

Προοπτική / Πρόγνωση

Τι μπορώ να περιμένω εάν πάθω καρδιακή προσβολή;

Η θεραπεία για ένα έμφραγμα δεν τελειώνει όταν φύγετε από το νοσοκομείο. Ο κίνδυνος δεύτερης καρδιακής προσβολής σημαίνει ότι θα χρειαστεί να λαμβάνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα και να κάνετε αλλαγές στην καθημερινή σας ζωή.

Πότε μπορώ να συνεχίσω τις συνήθεις δραστηριότητές μου;

Η ανάρρωση από καρδιακή προσβολή μετά την έξοδο από το νοσοκομείο εξαρτάται από τη σοβαρότητα της καρδιακής προσβολής, το πόσο σύντομα ξεκίνησε η θεραπεία, ποιες θεραπείες κάνατε και τις καταστάσεις υγείας που είχατε — εάν υπήρχαν — πριν από την καρδιακή προσβολή.

Ο γιατρός μπορεί να σας εξηγήσει τα επόμενα βήματα για την ανάρρωσή σας και τι μπορείτε να περιμένετε. Γενικά, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους ή να συνεχίσουν τις συνήθεις δραστηριότητές τους οπουδήποτε μεταξύ δύο εβδομάδων έως τριών μηνών μετά την καρδιακή προσβολή τους.

Η καρδιακή αποκατάσταση μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αυξήσουν σταδιακά και με ασφάλεια τη σωματική τους δραστηριότητα πίσω στο προηγούμενο επίπεδο.

Προοπτική για καρδιακή προσβολή

Οι προοπτικές είναι χειρότερες για άτομα που:

  • Είναι άνω των 65.
  • Έχετε καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Έχετε διαβήτη.
  • Είχε ήδη ένα έμφραγμα.

Προεμμηνοπαυσιακά άτομα κάτω των 45 ετών έχουν καλύτερη έκβαση από άνδρες παρόμοιας ηλικίας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στις προστατευτικές επιδράσεις των οιστρογόνων για την καρδιά. Αλλά μετά την εμμηνόπαυση που τελειώνει τα προστατευτικά οφέλη των οιστρογόνων, οι γυναίκες τα πηγαίνουν χειρότερα από τους άνδρες.

Πώς φροντίζω τον εαυτό μου;

Μετά από ένα έμφραγμα, θα συνεχίσετε να παίρνετε φάρμακα – μερικά από τα οποία λάβατε για άμεση θεραπεία της καρδιακής σας προσβολής – μακροπρόθεσμα.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Βήτα-αναστολείς.
  • αναστολείς ΜΕΑ .
  • Ασπιρίνη και άλλοι παράγοντες αραίωσης του αίματος.
  • Στατίνες.

Πότε πρέπει να δω τον γιατρό;

Αφού έχετε πάθει καρδιακή προσβολή, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για παρόμοιο περιστατικό. Ο γιατρός πιθανότατα θα συστήσει παρακολούθηση, έλεγχο και φροντίδα για την αποφυγή μελλοντικών καρδιακών προσβολών. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

  • Καρδιακές σαρώσεις: Όπως και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι γιατροί για τη διάγνωση καρδιακής προσβολής, αυτές μπορούν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της καρδιακής προσβολής και να καθορίσουν εάν έχετε μόνιμη καρδιακή βλάβη. Μπορούν επίσης να αναζητήσουν σημάδια καρδιακών και κυκλοφορικών προβλημάτων που αυξάνουν την πιθανότητα μελλοντικών καρδιακών προσβολών.
  • Τεστ καταπόνησης: Αυτά τα τεστ καρδιάς και οι σαρώσεις που γίνονται ενώ ασκείστε μπορούν να δείξουν πιθανά προβλήματα που ξεχωρίζουν μόνο όταν η καρδιά σας εργάζεται σκληρότερα.
  • Καρδιακή αποκατάσταση: Αυτά τα προγράμματα σάς βοηθούν να βελτιώσετε τη γενική υγεία και τον τρόπο ζωής σας, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει άλλη μια καρδιακή προσβολή.

Πότε πρέπει να πάω στο Νοσοκομείο;

Εάν έχετε μερικά από τα παραπάνω συμπτώματα καρδιακής προσβολής και πιστεύετε ότι έχετε έμφραγμα, καλέστε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας. Ενώ στέλνουν βοήθεια, ρωτήστε εάν πρέπει να πάρετε μια ασπιρίνη ή άλλο φάρμακο. Μην περιμένετε να καλέσετε. Τα λεπτά έχουν σημασία όταν παθαίνεις καρδιακή προσβολή.

Τι ερωτήσεις πρέπει να κάνω στον γιατρό μου;

Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ποιες δραστηριότητες είναι ασφαλείς να κάνω μετά από καρδιακή προσβολή;
  • Ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνω για να αποτρέψω μια άλλη καρδιακή προσβολή;
  • Πόσο συχνά χρειάζομαι περαιτέρω ραντεβού μαζί σας;
  • Πρέπει άλλοι στην οικογένειά μου να κάνουν εξετάσεις καρδιάς;

Πρόσθετες κοινές ερωτήσεις

Γιατί να καλέσω το 166 εάν μπορώ να οδηγήσω μόνος μου στο νοσοκομείο (ή να με οδηγήσει κάποιος);

Εάν έχετε συμπτώματα καρδιακής προσβολής, είναι καλύτερο να καλέσετε το 166 για πολλούς λόγους:

  • Οι πρώτοι που ανταποκρίνονται μπορούν να κάνουν μερικές από τις πρώιμες δοκιμές και θεραπεία για καρδιακή προσβολή στο δρόμο για το νοσοκομείο. Αυτό μπορεί να επιταχύνει τη συνολική διαδικασία διάγνωσης και θεραπείας.
  • Εάν έρθετε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο, συνήθως έχετε πιο άμεση πρόσβαση στη φροντίδα. Όταν παθαίνεις έμφραγμα, κάθε δευτερόλεπτο έχει σημασία.
  • Οι καρδιακές προσβολές μπορεί να προκαλέσουν την ακανόνιστη λειτουργία ή διακοπή της καρδιάς σας, καθένα από τα οποία μπορεί να σας προκαλέσει λιποθυμία. Εάν βρίσκεστε σε ασθενοφόρο όταν συμβαίνει αυτό, οι πρώτοι ανταποκριτές μπορούν να αντιδράσουν αμέσως για να σας σταθεροποιήσουν. Επίσης, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως λιποθυμήσετε πίσω από το τιμόνι και προκαλέσετε σύγκρουση που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για εσάς ή τους άλλους.
 
  • Share:

Αφήστε το σχόλιό σας