ΕΚΑΒ | Κέντρο Δηλητηριάσεων 166 | 210 7793777
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Καρκίνος της ουροδόχου κύστης
Καρκίνος της ουροδόχου κύστης

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης

  • 18 Μαρτίου, 2024
  • 0 Likes
  • 84 Προβολές
  • 0 Σχόλια

Οι όγκοι περιορίζονται στο εσωτερικό στρώμα του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης και με χειρουργική επέμβαση γίνετε η αφαίρεση όγκων. Όμως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης συχνά επανέρχεται (υποτροπιάζει). Ο Ουρολόγος είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών σχετικά με παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα υποτροπιασμού. Θα βοηθήσουν σχετικά με τα συμπτώματα που μπορεί να είναι σημάδια επαναλαμβανόμενου καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Τι είναι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης;

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι μια μορφή καρκίνου που ξεκινά από την επένδυση της ουροδόχου κύστης σας. Η κύστη σας είναι ένα μικρό κοίλο όργανο που συγκρατεί την ούρηση (ούρα). Οι γιατροί έχουν πολλούς τρόπους για τη θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης μπορεί να επανέλθει μετά τη θεραπεία, επομένως τα άτομα με καρκίνο της ουροδόχου κύστης θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση σχετικά με παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα υποτροπιασμού. 

Οι γιατροί μπορούν να θεραπεύσουν τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε πρώιμο στάδιο – καρκίνο που εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται πριν εξαπλωθεί – αλλά περίπου το 75% των καρκίνων της ουροδόχου κύστης σε πρώιμο στάδιο επανεμφανίζονται.

Πώς επηρεάζει αυτή η κατάσταση το σώμα μου;

Η ουροδόχος κύστη σας είναι ένα όργανο σε σχήμα τριγώνου που βρίσκεται στο κέντρο ανάμεσα στα οστά του ισχίου σας, πάνω από την ουρήθρα και κάτω από τα νεφρά σας . Το κατούρημα από τα νεφρά σας παροχετεύεται στην ουροδόχο κύστη σας, η οποία είναι επενδεδυμένη με ιστό που ονομάζεται ουροθήλιο. Το ουροθήλιο αποτελείται από κύτταρα που τεντώνονται όταν η ουροδόχος κύστη γεμίζει με ούρα και καταρρέει όταν είναι άδεια. (Η ουροδόχος κύστη σας μπορεί να χωρέσει περίπου 2 φλιτζάνια κατούρημα.)

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης συμβαίνει όταν ορισμένα κύτταρα στον ιστό που επενδύει την ουροδόχο κύστη σας μεταλλάσσονται ή αλλάζουν, καθιστώντας μη φυσιολογικά κύτταρα που πολλαπλασιάζονται και προκαλούν όγκους στην ουροδόχο κύστη σας. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης μπορεί να αναπτυχθεί μέσω των τοιχωμάτων της ουροδόχου κύστης σε κοντινούς λεμφαδένες και στη συνέχεια σε άλλες περιοχές του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων των οστών, των πνευμόνων ή του ήπατος.

Ποιοι είναι οι τύποι καρκίνου της ουροδόχου κύστης;

Υπάρχουν τρεις τύποι καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Κάθε τύπος ονομάζεται για τα κύτταρα που επενδύουν το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης από όπου ξεκίνησε ο καρκίνος. 

Οι τύποι καρκίνου της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν:

  • Μεταβατικό κυτταρικό καρκίνωμα : Αυτός ο καρκίνος ξεκινά από μεταβατικά κύτταρα στην εσωτερική επένδυση του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης σας. Περίπου το 90% όλων των καρκίνων της ουροδόχου κύστης είναι μεταβατικοί. Σε αυτόν τον τύπο καρκίνου, τα ανώμαλα κύτταρα εξαπλώνονται από την εσωτερική επένδυση σε άλλα στρώματα βαθιά στην ουροδόχο κύστη σας ή μέσω του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης σε λιπώδεις ιστούς που περιβάλλουν την κύστη σας. Αυτός ο τύπος καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι επίσης γνωστός ως καρκίνος της ουροθηλιακής κύστης.
  • Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα : Τα πλακώδη κύτταρα είναι λεπτά, επίπεδα κύτταρα που επενδύουν το εσωτερικό της κύστης σας. Αυτός ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των καρκίνων της ουροδόχου κύστης και συνήθως αναπτύσσεται σε άτομα που είχαν μακρές περιόδους φλεγμονής ή ερεθισμού της ουροδόχου κύστης .
  • Αδενοκαρκίνωμα : Οι καρκίνοι αδενοκαρκίνωμα είναι καρκίνοι στους αδένες που επενδύουν τα όργανά σας, συμπεριλαμβανομένης της ουροδόχου κύστης σας. Αυτός είναι ένας πολύ σπάνιος τύπος καρκίνου της ουροδόχου κύστης, που αντιπροσωπεύει το 1% έως 2% όλων των καρκίνων της ουροδόχου κύστης.
  • Μικροκυτταρικό καρκίνωμα της ουροδόχου κύστης : Αυτός ο εξαιρετικά σπάνιος τύπος καρκίνου της ουροδόχου κύστης επηρεάζει περίπου 1.000 άτομα στις ΗΠΑ
  • Σάρκωμα : Σπάνια, τα σαρκώματα μαλακών μορίων ξεκινούν από τα μυϊκά κύτταρα της ουροδόχου κύστης.

Οι γιατροί μπορούν επίσης να κατηγοριοποιήσουν τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης ως μη επεμβατικό, μη μυο-επεμβατικό ή μυϊκό.

  • Μη επεμβατικός : Αυτός ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι όγκοι σε ένα μικρό τμήμα ιστού ή καρκίνος που βρίσκεται μόνο πάνω ή κοντά στην επιφάνεια της κύστης σας.
  • Μη επεμβατικός μυς : Αυτό αναφέρεται στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης που έχει μετακινηθεί βαθύτερα στην κύστη σας αλλά δεν έχει εξαπλωθεί στους μυς.
  • Μυοδιηθητικός : Αυτός ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης έχει εξελιχθεί σε μυ του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης και μπορεί να έχει εξαπλωθεί στα λιπώδη στρώματα ή στους ιστούς σε όργανα έξω από την ουροδόχο κύστη σας.

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης;

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος που προσβάλλει άνδρες. Οι Άνδρες έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης από τις γυναίκες. Αλλά οι γυναίκες έχουν συνήθως προχωρημένες μορφές της νόσου επειδή δεν γνωρίζουν για τα συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Σύμφωνα με το Bladder Cancer Advocacy Network, οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να δίνουν προσοχή στο αίμα στην ούρηση (αιματουρία), το πρώτο και σημαντικότερο σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, επειδή συνδέουν το αίμα κατά την ούρηση με κοινά γυναικολογικά προβλήματα.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι είναι 73 ετών όταν διαγνωστούν με καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Άνδρες της λευκής φυλής έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης από τους άνδρες της μαύρης φυλής.

Συμπτώματα και Αιτίες

Ποιο είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;

Το αίμα στην ούρηση είναι το πιο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Το να έχετε αίμα στην ούρηση σας δεν είναι σίγουρο σημάδι καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Άλλες συνθήκες προκαλούν αυτό το πρόβλημα, επίσης. θα πρέπει να επικοινωνήσετε με γιατρό κάθε φορά που εντοπίζετε αίμα στην ούρηση σας. 

Άλλα συμπτώματα καρκίνου της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν:

  • Ορατό αίμα στην ούρα σας (αιματουρία): Οι γιατροί μπορούν επίσης να εντοπίσουν μικροσκοπικές ποσότητες αίματος στην ούρηση όταν κάνουν μια ανάλυση ούρων.
  • Πόνος κατά την κατούρηση (δυσουρία) : Πρόκειται για ένα αίσθημα καύσου ή τσούξιμο που μπορεί να αισθανθείτε όταν αρχίζετε να κατουρείτε ή μετά. Οι άνδρες μπορεί να έχουν πόνο στο πέος τους πριν ή μετά την ούρηση.
  • Χρειάζεστε πολύ να κάνετε ούρηση : Η συχνή ούρηση σημαίνει ότι κάνετε ούρηση πολλές φορές κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου.
  • Αντιμετωπίζετε προβλήματα με την ούρηση : Η ροή της ούρησής σας μπορεί να ξεκινήσει και να σταματήσει ή η ροή μπορεί να μην είναι τόσο δυνατή όσο συνήθως.
  • Επίμονες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης : Οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και τα συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης έχουν κοινά συμπτώματα. Επικοινωνήστε με τον γιατρό εάν έχετε λοίμωξη της ουροδόχου κύστης που δεν υποχωρεί μετά τη θεραπεία με αντιβιοτικά.

Τι προκαλεί τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης;

Οι γιατροί και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί ορισμένα κύτταρα της ουροδόχου κύστης μεταλλάσσονται και γίνονται καρκινικά κύτταρα. Έχουν εντοπίσει πολλούς διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης, όπως:

  • Καπνός τσιγάρου : Το κάπνισμα τσιγάρων υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Το κάπνισμα πίπας και πούρων και η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο.
  • Έκθεση σε ακτινοβολία : Η ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
  • Χημειοθεραπεία : Ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.
  • Έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες : Μελέτες δείχνουν ότι άτομα που εργάζονται με ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε βαφές, καουτσούκ, δέρμα, χρώματα, ορισμένα υφάσματα και προμήθειες κομμωτηρίου μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο.
  • Συχνές λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης : Άτομα που έχουν συχνές λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, πέτρες στην ουροδόχο κύστη ή άλλες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.
  • Χρόνια χρήση καθετήρα : Τα άτομα που έχουν χρόνια ανάγκη για καθετήρα στην ουροδόχο κύστη τους μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο για ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Διάγνωση και Δοκιμές

Πώς οι Γιατροί διαγιγνώσκουν τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης;

Οι γιατροί κάνουν μια σειρά εξετάσεων για τη διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, όπως:

  • Ανάλυση ούρων : Οι γιατροί χρησιμοποιούν ποικίλες εξετάσεις για να αναλύσουν την ούρηση σας. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να κάνουν ανάλυση ούρων για να αποκλείσουν τη μόλυνση.
  • Κυτταρολογία : Οι γιατροί εξετάζουν τα κύτταρα στο μικροσκόπιο για σημάδια καρκίνου.
  • Κυστεοσκόπηση : Αυτή είναι η κύρια εξέταση για τον εντοπισμό και τη διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Για αυτή τη δοκιμή, οι πάροχοι χρησιμοποιούν ένα φωτιζόμενο σωλήνα μεγέθους μολυβιού που ονομάζεται κυστεοσκόπιο για να δουν το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας σας. Μπορεί να χρησιμοποιούν μια φθορίζουσα χρωστική ουσία και ένα ειδικό μπλε φως που διευκολύνει τον καρκίνο στην ουροδόχο κύστη σας. Οι γιατροί μπορούν επίσης να λάβουν δείγματα ιστού ενώ κάνουν κυστεοσκοπήσεις.

Εάν τα αποτελέσματα της ανάλυσης ούρων, της κυτταρολογίας και της κυστεοσκόπησης δείξουν ότι έχετε καρκίνο της ουροδόχου κύστης, οι γιατροί κάνουν εξετάσεις για να μάθετε περισσότερα για τον καρκίνο, όπως:

  • Διουρηθρική εκτομή όγκου της ουροδόχου κύστης (TURBT) : Οι γιατροί κάνουν αυτή τη διαδικασία για να αφαιρέσουν όγκους της ουροδόχου κύστης για πρόσθετες εξετάσεις. Οι διαδικασίες TURBT μπορεί επίσης να είναι μια θεραπεία, αφαιρώντας τους όγκους της ουροδόχου κύστης προτού οι όγκοι εισβάλουν στο μυϊκό τοίχωμα της κύστης σας. Αυτή η εξέταση είναι μια διαδικασία εξωτερικών ασθενών που γίνεται με ραχιαία ή γενική αναισθησία.
  • Δοκιμή μαγνητικής τομογραφίας (MRI) : Αυτή η εξέταση απεικόνισης χρησιμοποιεί μαγνήτη, ραδιοκύματα και υπολογιστή για τη λήψη λεπτομερών εικόνων της ουροδόχου κύστης σας.
  • Αξονική τομογραφία (CT) : Για να δουν εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί έξω από την ουροδόχο κύστη σας.
  • Ακτινογραφία θώρακος : Αυτή η εξέταση επιτρέπει να ελέγξουν για σημάδια που ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης έχει εξαπλωθεί στους πνεύμονές σας.
  • Σάρωση οστών : Όπως μια ακτινογραφία θώρακος, οι σαρώσεις οστών ελέγχουν για σημεία που ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης έχει εξαπλωθεί στα οστά σας.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν στη συνέχεια αυτά που μαθαίνουν για τον καρκίνο για να σταδιοποιήσουν την ασθένεια. Η σταδιοποίηση του καρκίνου τους βοηθάει να σχεδιάσουν τη θεραπεία και να αναπτύξουν μια πιθανή πρόγνωση ή αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι είτε πρώιμο στάδιο (περιορίζεται στην επένδυση της ουροδόχου κύστης σας) είτε διηθητικός (διαπερνά το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης σας και πιθανώς να εξαπλωθεί σε κοντινά όργανα ή λεμφαδένες).

Τα στάδια κυμαίνονται από TA (περιορίζεται στην εσωτερική επένδυση της κύστης σας) έως IV (το πιο επεμβατικό). Στα πιο πρώιμα στάδια (TA, T1 ή CIS), ο καρκίνος περιορίζεται στην επένδυση της ουροδόχου κύστης ή στον συνδετικό ιστό ακριβώς κάτω από την επένδυση, αλλά δεν έχει εισβάλει στο κύριο μυϊκό τοίχωμα της κύστης σας.

Τα στάδια II έως IV υποδηλώνουν διηθητικό καρκίνο:

  • Στο Στάδιο ΙΙ, ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο μυϊκό τοίχωμα της ουροδόχου κύστης σας.
  • Στο Στάδιο ΙΙΙ, ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στον λιπώδη ιστό έξω από τον μυ της ουροδόχου κύστης σας.
  • Στο Στάδιο IV, ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση (εξάπλωση) από την ουροδόχο κύστη στους λεμφαδένες σας ή σε άλλα όργανα ή οστά.

Ένα πιο εξελιγμένο και προτιμώμενο σύστημα σταδιοποίησης είναι το TNM, το οποίο σημαίνει t umor, n ode εμπλοκή και m μεταστάσεις. 

Σε αυτό το σύστημα:

  • Οι διεισδυτικοί όγκοι της ουροδόχου κύστης μπορεί να κυμαίνονται από Τ2 (ο όγκος εξαπλώνεται στο κύριο μυϊκό σας τοίχωμα κάτω από την επένδυση) μέχρι το Τ4 (εξαπλώνεται πέρα ​​από την ουροδόχο κύστη σας σε κοντινά όργανα ή στο πλευρικό τοίχωμα της πυέλου).
  • Η προσβολή των λεμφαδένων κυμαίνεται από N0 (χωρίς καρκίνο στους λεμφαδένες) έως N3 (καρκίνος σε πολλούς λεμφαδένες ή σε έναν ή περισσότερους ογκώδεις λεμφαδένες μεγαλύτερους από 5 εκατοστά).
  • Το M0 σημαίνει ότι δεν υπάρχει μετάσταση (εξάπλωση) έξω από τη λεκάνη σας. Το Μ1 σημαίνει ότι έχει κάνει μετάσταση έξω από τη λεκάνη σας.

Διαχείριση και Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζουν οι γιατροί τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης;

Υπάρχουν τέσσερις τύποι θεραπείας για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε ή όλες αυτές τις θεραπείες και μπορούν να συνδυάσουν θεραπείες.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση είναι μια κοινή θεραπεία για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Οι γιατροί επιλέγουν χειρουργικές επιλογές με βάση το στάδιο του καρκίνου. Για παράδειγμα, πολλές φορές, το TURBT, η διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης που δεν έχει εξαπλωθεί. Οι γιατροί είτε αφαιρούν τον όγκο είτε χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό υψηλής ενέργειας για να τον κάψουν με μια διαδικασία που είναι γνωστή ως διαβροχή .

Η ριζική κυστεκτομή είναι μια άλλη θεραπευτική επιλογή. Αυτή η χειρουργική επέμβαση αφαιρεί την ουροδόχο κύστη και τα γύρω όργανα. Γίνεται όταν οι άνθρωποι έχουν καρκίνο που εξαπλώνεται έξω από την ουροδόχο κύστη τους ή όταν υπάρχουν αρκετοί όγκοι πρώιμου σταδίου σε όλη την ουροδόχο κύστη τους.

Σε άνδρες αυτή η χειρουργική επέμβαση αφαιρεί τον προστάτη και τα σπερματοδόχα κυστίδια. Σε γυναίκες μπορεί να αφαιρέσουν τις ωοθήκες, τη μήτρα και μέρος του κόλπου τους. επίσης χειρουργική επέμβαση γνωστή ως εκτροπή ούρων, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν ακόμα να κάνουν ούρηση.

Οι γιατροί μπορεί να ακολουθήσουν χειρουργική επέμβαση με χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για να σκοτώσουν τυχόν καρκινικά κύτταρα που μπορεί να έχουν παραλείψει. Αυτή είναι επικουρική θεραπεία.

Χημειοθεραπεία

Αυτά είναι φάρμακα που σκοτώνουν τον καρκίνο. Οι πάροχοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν ενδοκυστική θεραπεία για να χορηγήσουν φάρμακα χημειοθεραπείας απευθείας στην ουροδόχο κύστη σας μέσω ενός σωλήνα που εισάγεται στην ουρήθρα σας. Η ενδοκυστική θεραπεία στοχεύει τον καρκίνο χωρίς να βλάπτει τον υγιή ιστό.

Ανοσοθεραπεία

Η ανοσοθεραπεία είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ανοσοθεραπείας:

  • Bacillus Calmette-Guérin (BCG ) : Αυτό είναι ένα εμβόλιο που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
  • Θεραπεία με αναστολέα PD-1 και PD-L1 : Οι PD-1 και PD-L1 είναι πρωτεΐνες που βρίσκονται σε ορισμένα κύτταρα. Το PD-1 βρίσκεται στην επιφάνεια των Τ-κυττάρων που βοηθούν στη ρύθμιση των ανοσολογικών αποκρίσεων του σώματός σας. Η PD-L1 είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια ορισμένων καρκινικών κυττάρων. Όταν αυτές οι δύο πρωτεΐνες συνδέονται, η σύνδεση εμποδίζει τα Τ-κύτταρα να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Στη θεραπεία με αναστολείς, οι δύο πρωτεΐνες δεν μπορούν να συνδεθούν, αφήνοντας ανοιχτό τον δρόμο για τα Τ-κύτταρα να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συνδυάζουν ακτινοθεραπεία με TURBT και χημειοθεραπεία. Αυτή η θεραπεία είναι μια εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης κύστης. Οι γιατροί εξετάζουν παράγοντες όπως η ανάπτυξη του όγκου και τα χαρακτηριστικά του όγκου πριν συστήσουν αυτή τη θεραπεία

Στοχευμένη θεραπεία

Η στοχευμένη θεραπεία εστιάζει στις γενετικές αλλαγές που μετατρέπουν τα υγιή κύτταρα σε καρκινικά κύτταρα. Για παράδειγμα, φάρμακα που ονομάζονται αναστολείς γονιδίου FGFR στοχεύουν τα κύτταρα με γονιδιακές αλλαγές που βοηθούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Πρόληψη

Πώς μπορώ να προλάβω τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης;

Μπορεί να μην είστε σε θέση να αποτρέψετε τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα να αναπτύξετε καρκίνο της ουροδόχου κύστης. 

Οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο της ουροδόχου κύστης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κάπνισμα τσιγάρων : Το κάπνισμα τσιγάρων υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Το κάπνισμα πίπας και πούρων ή η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα αυξάνει επίσης αυτόν τον κίνδυνο.
  • Θεραπείες καρκίνου : Η ακτινοθεραπεία είναι ο δεύτερος πιο κοινός παράγοντας κινδύνου. Τα άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί επίσης να αναπτύξουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
  • Έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες : Τα άτομα που εργάζονται με χημικές ουσίες, όπως οι αρωματικές αμίνες (χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις βαφές), διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Η εκτεταμένη έκθεση σε καουτσούκ, δέρμα, ορισμένα υφάσματα, χρώματα και προμήθειες κομμωτηρίου, που συνήθως σχετίζονται με την επαγγελματική έκθεση, φαίνεται επίσης να αυξάνει τον κίνδυνο.
  • Λοιμώξεις : Τα άτομα που έχουν συχνές λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, πέτρες στην ουροδόχο κύστη ή άλλες ασθένειες του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
  • Παλαιότερος καρκίνος της ουροδόχου κύστης : Τα άτομα με προηγούμενο καρκίνο της ουροδόχου κύστης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να σχηματίσουν νέους ή υποτροπιάζοντες όγκους της ουροδόχου κύστης.

Πώς φροντίζω τον εαυτό μου;

Περίπου οι μισοί από όλους τους ανθρώπους με καρκίνο της ουροδόχου κύστης έχουν καρκίνο πρώιμου σταδίου που είναι σχετικά εύκολο να αντιμετωπιστεί. Όμως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης συχνά επανέρχεται (υποτροπιάζει). Τα άτομα που είχαν καρκίνο της ουροδόχου κύστης θα χρειαστούν τακτικές εξετάσεις μετά τη θεραπεία. Η επαγρύπνηση σχετικά με τη μετέπειτα φροντίδα είναι ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε τον εαυτό σας. 

Ακολουθούν ορισμένες άλλες προτάσεις από το Δίκτυο Προστασίας για τον Καρκίνο της Ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν:

  • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά : Σχεδιάστε μενού που περιλαμβάνουν πουλερικά και ψάρια χωρίς πέτσα, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, ξηρούς καρπούς και όσπρια και μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά.
  • Εστίαση σε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες : Η θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα και μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει.
  • Ασκηθείτε : Η ήπια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους.
  • Συνδεθείτε με άλλους : Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης συχνά επανέρχεται. Δεν είναι εύκολο να έχεις μια σπάνια ασθένεια που είναι πιθανό να επιστρέψει. Η σύνδεση με άτομα που καταλαβαίνουν τι περνάτε μπορεί να σας βοηθήσει.

Εκτροπή ούρων

Μερικοί άνθρωποι με καρκίνο της ουροδόχου κύστης χρειάζονται χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί την ουροδόχο κύστη τους – και τη φυσική δεξαμενή του σώματός τους για ούρηση. Υπάρχουν τρεις τύποι χειρουργικών επεμβάσεων εκτροπής ούρων. Και οι τρεις τύποι περιλαμβάνουν χειρουργική μετατροπή μέρους του εντέρου σας σε σωλήνα διέλευσης για ούρηση ή δεξαμενή αποθήκευσης ούρας.

Η εκτροπή ούρων μπορεί να είναι μια προκλητική αλλαγή στον τρόπο ζωής. Εάν χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση εκτροπής ούρων, ζητήστε από τον γιατρό να σας εξηγήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε τύπου χειρουργικής επέμβασης. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξέρετε τι να περιμένετε και πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας.

Τι ερωτήσεις πρέπει να κάνω στον γιατρό μου;

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι σχετικά σπάνιος, επομένως μπορεί να μην γνωρίζετε όσα θα θέλατε για την πάθηση. 

Ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις που μπορεί να είναι χρήσιμες:

  • Τι στάδιο καρκίνου της ουροδόχου κύστης έχω;
  • Ποιες είναι οι πιθανές θεραπείες;
  • Ποιες είναι οι παρενέργειες της θεραπείας;
  • Θα χρειαστώ χειρουργική επέμβαση;
  • Πώς θα επηρεάσει η χειρουργική επέμβαση την καθημερινότητά μου;
  • Πόσο συχνά επανεμφανίζεται ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης;
  • Πώς αντιμετωπίζετε τον υποτροπιάζοντα καρκίνο της ουροδόχου κύστης;
  • Share:

Αφήστε το σχόλιό σας